Tovar

Vianočná výzdoba na schodoch: Na čo si dať pozor

Moja manželka miluje vianočné zdobenie nášho domu. Už mesiac pred štedrým dňom je všetko vysvietené, olepené nálepkami, nasprejované bielym sprejom , ktorý pripomína sneh a niekedy mám pocit, že mi čačina rastie aj z uší. Jej záchvatom kreativity neunikne ani naše schodisko. Donedávna som jej do tohto predvianočného šialenstva absolútne nezasahoval, no tento rok som to musel trošku zmeniť. Pýtate sa prečo? Pretože naše zábradlie na schodoch https://lmmont.sk/sklenene-realizacie/sklene-zabradlie/ dostalo poriadne zabrať a myslím, že ho budeme môcť už čoskoro celé vymeniť.Schody so zábradlím, ktoré je ozdobené zelenou čačinou.jpg

Čo na zábradlie nepatrí

  • Začnem čačinou, pretože tú moja manželka na schodiskové zábradlie inštalovala veľmi rada a vo veľkom množstve. Čačina je fajn, no ak máte drevené zábradlie, tak ako my, pripravte sa na neodstrániteľné fľaky po živici. Živicu neumyjete a ani klasický šmirgeľ nepomáha. Jedinou možnosťou je celé zábradlie zbrúsiť a nanovo nalakovať. Viem, že to isté sa vám stane aj pri zábradliach z iných materiálov, takže čačinu na nich naozaj nedávajte.
  • Druhou špecialitou mojej manželky boli sviečky a sošky, ktoré dávala na rovné časti zábradlia- To naše je totiž hrubšie, takže sa tam pekne pomestili. Sviečky síce neboli nikdy zapálené, takto nám až nešibe, no aj napriek tomu nechali na zábradlí krásne mastné voskové fľaky. Ani tie sa nedajú odstrániť dokonale.

Drevený Mikuláš a dve šišky na drevenom zábradlí.jpg

  • Poslednou vychytávkou manželky boli svetielka omotané okolo zábradlia. Áno, viem, že sa to takto robí normálne. Na tento účel však použite výhradne kvalitné a nové LED reťaze, ktoré sa nenahrievajú. Nám totiž jedna lacná reťaz z Číny zoskratovala počas noci a do zábradlia vypálila dieru. Vlastne nerozumiem tomu, ako je možné, že sa od nej nič nechytilo. V podstate to bolo šťastie, pretože sa to mohlo skončiť oveľa horšie. No ani zhorené zábradlie, ktoré nemá viac ako tri roky, človeka veľmi nepoteší.